Hooikoorts
Last van hooikoorts? Je bent niet de enige met deze allergische reactie op stuifmeel van grassen of bomen. Volgens de statistieken lijdt zowat 20% van de Belgen aan hooikoorts.
Een huisarts beantwoordt al je vragen over hooikoorts: van de symptomen en oorzaken tot wat je eraan kunt doen.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wat is hooikoorts?
Met hooikoorts wordt vaak een allergische rinitis als reactie op stuifmeelkorrels of pollen van bomen, grassen of (on)kruiden bedoeld. Het wordt ook wel pollenallergie of stuifmeelallergie genoemd. Ook kamerplanten liggen vaak aan de basis van pollenallergie.
Advies bij hooikoorts
Heb je last van hooikoorts? Spreek snel online met een huisarts via de Doktr-app. Zonder afspraak.
Wat zijn de symptomen van hooikoorts?
Hooikoorts behoort tot de type I-allergieën. Dat wil zeggen dat de symptomen snel optreden bij blootstelling aan het verantwoordelijke allergeen. Binnen enkele minuten tot enkele uren na contact met de boosdoener(s) kunnen de symptomen optreden.
Meerdere symptomen kunnen samen optreden:
- Neus: jeuk, niezen, neusloop, verstopping
- Keel: jeuk, drukgevoel
- Ogen: jeuk, branderig gevoel, tranen, rode en waterige ogen, gezwollen oogleden
- Hoesten, piepende ademhaling, benauwdheid, kortademigheid
Soms kun je je ook grieperig voelen of concentratie- en/of slaapproblemen hebben.
Wat is de oorzaak van hooikoorts?
De oorzaak van hooikoorts is een overgevoeligheid of allergie. Je bent dan overgevoelig voor bepaalde stoffen (allergenen) die normaal onschadelijk zijn, zoals:
- pollen van bomen of grassen
- huidschilfers en uitwerpselen van dieren
- huisstofmijt
- schimmels
- andere organische stoffen zoals verf, hout of latex
Wat kun je zelf doen tegen hooikoorts?
Enkele tips die kunnen helpen tegen hooikoorts:
- Bekijk de pollenconcentratie via:
- Weerberichten
- Pollenkalender
- Teleteksten
- www.airallergy.be
- www.pollennieuws.be
- Pollen app 'Pollen-Info'
- Vermijd buitenactiviteiten zoveel mogelijk in het pollenseizoen en blijf zoveel mogelijk binnen.
- Sluit je ramen en deuren zoveel mogelijk.
- Draag buiten een zonnebril.
- Wrijf niet in je ogen. Contactlenzen maken de zaak vaak slechter.
- Laat je was niet buiten drogen, die vangt boom- of graspollen op.
- Ga je op vakantie? Kies voor een vakantie aan zee in plaats van in de bergen. Daar is er een lagere pollenconcentratie.
- Wil je gaan wandelen of buiten sporten? Dat doe je het best na een regenbui of ’s ochtends vroeg. Dan is de boompollen- of graspollenconcentratie in de lucht lager.
- Neem een douche voor je gaat slapen.
- Start tijdig met je medicijnen, voor aanvang van het pollenseizoen.
Behandeling van hooikoorts
Hooikoorts kun je behandelen met (een combinatie van) neusspray, oogdruppels, antihistaminica (tabletten tegen allergie) en/of immunotherapie. Immunotherapie is een behandeling van drie tot vijf jaar waarbij je door middel van injecties of smelttabletten minder gevoelig wordt voor stuifmeel.
Patiënten met astmasymptomen gebruiken een puffer om opstoten te onderdrukken (of tabletten).
Bij ernstige klachten moet je een behandeling starten een tweetal weken voor de symptomen beginnen, dus een tweetal weken voor de start van het pollenseizoen. Dat zorgt ervoor dat de klachten bij aanvang worden onderdrukt. De behandeling stop je dan wanneer de pollen waarvoor je allergisch bent, niet meer in de lucht aanwezig zijn.
Wanneer moet je een arts contacteren?
Herken je een van de bovenstaande klachten? Contacteer dan het best je huisarts. Hij zal je bepaalde vragen stellen over je klachten, de blootstelling aan bepaalde stoffen, en symptomen die misschien kunnen wijzen op andere aandoeningen (astma, sinusitis).
Je arts kan bovendien verder onderzoek doen naar allergie met een bloedonderzoek, huidpriktests of neusprovocatie:
- Bloedonderzoek
Hier wordt bepaald of er antistoffen aanwezig zijn in je bloed specifiek gericht tegen boom- of graspollen.
- Huidpriktest
Op de onderarm wordt er een druppel aangebracht waarin allergenen van boom- of graspollen zijn opgelost. Je huisarts of verpleegkundige prikt dan met een fijn naaldje door dit druppeltje heen in de huid.
Ontstaat er een rood bultje op de plek waar het druppeltje is aangebracht? Dan is de test positief. Dit onderzoek gebeurt enkel in een ziekenhuissetting.
- Neusprovocatie
Neusprovocatie (nasale allergeenprovocatietest - NAPT) wordt gedaan om een indruk te krijgen van de hevigheid van de allergische reactie. Er wordt hierbij een steeds hogere dosering allergeenhoudende vloeistof in de neus gespoten. Zo kan de arts bepalen hoe gevoelig je bent voor bepaalde allergenen.
Hoe kan Doktr je helpen?
Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen, je advies geven en een correcte behandeling voorschrijven.
Krijg snel hulp in de Doktr-app
Meer lezen
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.