Rubella (rodehond)
Rubella is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het rubella virus. Het geeft rozerode vlekjes op de huid en het komt vooral bij kinderen voor. Door de hoge vaccinatiegraad in België zijn rubella infecties weinig voorkomend.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wat zijn de symptomen van rubella?
Het begint vaak met een verkoudheid, de klieren achter de oren en in de hals kunnen opgezwollen aanvoelen. Soms is er een verhoogde lichaamstemperatuur.
Na een dag komen er rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren, die zich de volgende uren verspreiden over het volledig lichaam. Soms kan heel de huid rood lijken doordat het zoveel vlekjes zijn.
De vlekjes verdwijnen vanzelf na een paar dagen, meestal een drietal dagen. De klieren kunnen voor een langere periode nog gezwollen blijven, soms enkele weken.
Advies bij rodehond
Heeft je kind rubella? Spreek snel met een huisarts via video dankzij de Doktr-app. Zonder afspraak.
Is rodehond besmettelijk?
Het rubella virus is een besmettelijk virus. Het virus zit in druppeltjes en verspreidt zich via de lucht vooral door hoesten/niezen of praten. Het kan ook worden doorgegeven via handen of voorwerpen.
Na besmetting duurt het 2 tot 3 weken voordat je kind ziek wordt. Maar niet iedereen die besmet is wordt ziek, de helft ervaart geen klachten.
Je kind is besmettelijk 10 dagen voordat de rode vlekjes verschijnen tot 7 dagen erna.
Wat kan je zelf doen?
- Zorg ervoor dat je kind gevaccineerd is
- Contacteer bij het vermoeden van rubella je huisarts
- Zorg ervoor dat je kindje goed blijft drinken
- Als je kind zich erg ziek voelt kan je perdolan geven
- Zorg ervoor dat de school/opvang op de hoogte is van de rubella infectie. Je kind mag niet naar school/opvang, en mag pas terug komen ten vroegste 6 dagen na het begin van de rode uitslag.
Behandeling rubella
Er bestaat geen specifieke medicatie voor rubella. Als je kind zich erg ziek voelt kan er paracetamol perdolan gegeven worden.
Na een paar dagen gaat het vanzelf over, heel uitzonderlijk zijn er complicaties (zie symptomen).
Wanneer een arts contacteren?
Contacteer de arts als je denkt dat je kindje rubella heeft.
Contacteer ook direct een arts als je kind met rubella:
- erg ziek is
- ademhalingsproblemen heeft
- suf is
- overgeeft
- veel huilt of kreunt
- klaagt over hoofdpijn
- minder drinkt (minder dan de helft dan wat je kind gewoonlijk drinkt)
- pijnlijke ogen heeft
- veel moet hoesten
- hoge koorts heeft die niet zakt met paracetamol
Contacteer ook de huisarts als je zwanger bent en mogelijks rubella hebt of contact hebt gehad met iemand met rubella (terwijl je zelf nooit rubella hebt gehad als kind en niet gevaccineerd bent).
Hoe kan Doktr je helpen?
Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen en het geven van advies.
Krijg snel hulp in de Doktr-app
Veelgestelde vragen
Hier hebben we enkele korte vragen en antwoorden over rubella verzameld.
Wat zijn de mogelijke complicaties?
Bij besmetting tijdens de puberteit of als volwassenen kan rubella soms pijnlijke gewrichten geven, dat komt vooral voor bij vrouwen.
Heel zeldzaam (quasi nooit) kan er een hersenvliesontsteking ontstaan.
Bestaat er een vaccin tegen rubella?
Je kan je kind beschermen tegen een rubella infectie door het te laten vaccineren. Het vaccin mazelen-bof-rubella is gratis en wordt gegeven bij Kind&Gezin op de leeftijd van 1 jaar. Een herhalingsvaccin gebeurt op 10-jarige leeftijd door het CLB op school. Indien gewenst kan je je kind ook laten vaccineren bij de huisarts of pediater.
Is rubella gevaarlijk voor zwangere vrouwen?
Je kan rubella krijgen tijdens de zwangerschap als je nooit eerder rubella hebt gehad en als je niet (volledig) gevaccineerd bent. Rubella kan schadelijk zijn voor het ongeboren kindje, vooral in de eerste helft van de zwangerschap.
Bij een infectie bestaat er een risico op een miskraam of doodgeboorte, of het kind kan afwijkingen krijgen zoals blindheid, doofheid, hartaandoeningen of een mentale achterstand.
Meer lezen
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.