Hoe bereik je de beste trainingsresultaten in de kortste tijd?
21 december 2023
Is het mogelijk om slimmer te trainen voor betere resultaten in minder tijd? We vroegen fysiotherapeut Marcus Idoff naar zijn beste tips om effectiever te trainen.
1. Weet wat je wilt bereiken
Het lichaam is plastisch, wat betekent dat het goed wordt in wat je traint en zich aanpast aan de belasting waaraan het wordt blootgesteld. Daarom moet je eerst nadenken over wat je wilt bereiken en welke lichaamsbouw je wilt krijgen.
Wil je bijvoorbeeld lange afstanden of korte afstanden lopen, goed zijn in één sport, zware gewichten tillen of gewoon ‘allround’ zijn? Helaas is het niet mogelijk om in alles de beste te zijn. Concentreer je dus op de training die leidt tot je doelen.
2. Beweeg genoeg wanneer je sport
Zodra je je doel hebt gekozen, zoals sneller, sterker of mobieler worden, is het belangrijk dat je je lichaam voldoende uitdaagt om te verbeteren.
3. Train meerdere gewrichten tegelijkertijd
Maak je training efficiënter door meerdere gewrichten tegelijk te trainen. Zo kun je de sporttijd verkorten en toch betere resultaten behalen.
Doe bijvoorbeeld squats (kniebuigingen) en deadlifts in plaats van veel verschillende beenoefeningen op machines. Of waarom niet wat krachttraining toevoegen aan je cardiotraining door enkele squats te doen tijdens of na het hardlopen?
4. Vermijd eentonige oefeningen
Door steeds dezelfde bewegingen of oefeningen te doen, is de kans groter dat je een overbelastingsblessure oploopt. Zorg dus voor variatie.
Bankdrukken kun je bijvoorbeeld met een stang, met halters, met beide armen tegelijk of met één arm, en onder verschillende hoeken.
5. Kies voor lichaamsbeweging met hoge intensiteit
Lichaamsbeweging met een hoge intensiteit levert de grootste gezondheidsvoordelen op. Alle lichaamsbeweging is goed, maar oefeningen met een hoge intensiteit, dat wil zeggen oefeningen met een hoge hartslag, leveren de meeste gezondheidsvoordelen op.
6. Behoud je motivatie
De beste trainingsresultaten worden bereikt met continuïteit, niet met sporadische en intensieve trainingsperioden. Daarom is het belangrijk om je motivatie op peil te houden.
Het beste is om redelijke doelen te stellen, je training te plannen (met rustdagen), de resultaten te documenteren om verbeteringen te zien, en op lange termijn te denken.
7. Herstel
Rusten is net zo belangrijk als sporten, en dit is waar veel mensen in de fout gaan. Om goede trainingsresultaten te behalen, heeft het lichaam herstel nodig. Rust en voeding dus.
Zonder rust kan je lichaam zich niet heropbouwen, waardoor je minder goed presteert en meer kans hebt op blessures.
Na deze tips zin gekregen om (terug) aan de slag te gaan? Veel trainingsgenot alvast!
Gerelateerde artikels
- Geel, groen, bruin of kleurloos snot? Hard of waterig? En kun je aan het snot zien wat voor ziekte je hebt? Huisarts Filip Saxena helpt ons te begrijpen wat snot kan vertellen over ziektes, infecties en allergieën en wanneer je medische hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts
25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.3 september 2024
Acht tips om te herstellen van stress
Je kunt het leven zien als een weegschaal, waarbij sommige elementen je fysieke en mentale gezondheid naar beneden halen en andere ze net versterken. Stress is een typisch voorbeeld van een element dat zijn tol kan eisen op je gezondheid. Hoe meer stress, des te belangrijker het is om voor tegengewicht te zorgen met gezonde factoren. Zo verklein je het risico dat stress schadelijk wordt voor je gezondheid.20 april 2024
Veel redenen om minder suiker te eten
Onderzoekers in de Verenigde Staten en China hebben een grootschalig overzicht gemaakt van 8.601 onderzoeken naar de invloed van suiker op onze gezondheid. Ze concluderen dat het belangrijk is om de hoeveelheid suiker in eten en drinken te verminderen, vooral voor kinderen en jongeren. Veel mensen consumeren meer suiker dan wordt aanbevolen, wat in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op obesitas, diabetes, mentale aandoeningen en hartproblemen.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.