Hoe kun je het beste brandwonden verzorgen?
3 augustus 2023
Als de zomer zindert, zindert de barbecue ook! Hete grills en open vuur kunnen jammer genoeg leiden tot ernstige brandwonden, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Houd een EHBO-doos bij de hand en leer hoe je brandwonden op de juiste manier kunt verzorgen.
De eerste seconden en minuten na het oplopen van een brandwond zijn heel erg belangrijk. Dit moet je doen:
1. Stop de oorzaak
Haal het slachtoffer weg bij de warmtebron die het letsel heeft veroorzaakt om erger letsel te voorkomen.
Als het brandt, blus dan eerst het vuur of laat het slachtoffer over de grond rollen. Verwijder indien mogelijk kleding die brandt of verkoold is, bij voorkeur met een schaar. Laat verbrande stof die aan de huid plakt onaangeroerd, anders kun je de onderliggende huidweefsels beschadigen.
Als elektriciteit de schade heeft veroorzaakt, moet je de stroom uitschakelen voordat je de gewonde helpt.
2. Koel de brandwond af
Het koelen zou binnen de minuut moeten gebeuren, maar hoe eerder hoe beter.
- Koel de brandwond af door voorzichtig lauw water over de beschadigde huid te spoelen of door het beschadigde lichaamsdeel onder te dompelen in lauw water. Doe dit 15 tot 20 minuten.
- Bij grote brandwonden moet je de lichaamstemperatuur van het slachtoffer in de gaten houden, zodat deze niet te veel afkoelt.
- Gebruik nooit sneeuw, ijs of ijskoud water om een brandwond af te koelen, want dat doet meer kwaad dan goed. De bloedvaten in de huid kunnen te veel samentrekken, waardoor de schade groter kan worden. Als de schade groot is, kan de lichaamstemperatuur ook te sterk dalen en de toestand verslechteren, vooral bij jonge kinderen.
3. Verlicht de pijn
De pijn wordt doorgaans verlicht wanneer je de blessure afkoelt, maar soms zijn ook pijnstillers nodig. Je kunt dan geneesmiddelen gebruiken die paracetamol of ibuprofen bevatten.
4. Dek de brandwond af
Dek de brandwond af om ze te beschermen, vooral als je naar het ziekenhuis moet.
- Wikkel de brandwond in met droge, schone handdoeken of kussenslopen.
- Vermijd natte verbanden bij ernstige of grote verwondingen, omdat ze tijdens de reis naar het ziekenhuis een groot warmteverlies kunnen veroorzaken.
5. Maak de brandwond schoon
Als de schade oppervlakkig genoeg is om zelf te behandelen, kun je de wond schoonmaken met milde zeep en stromend water. Dat helpt om infectie te voorkomen.
- Kleine blaren die niet opengescheurd zijn, hoef je niet te openen. Je kunt wel de losse huid van gebarsten blaren verwijderen. Als je daarvoor zelf geen proper materiaal hebt, laat je dit best door een dokter doen.
- Bij schade door chemicaliën is het extra belangrijk om de huid goed af te spoelen. Dat zorgt ervoor dat alle chemicaliën van de huid worden verwijderd. Pas daarmee wel op dat je de chemicaliën niet op de huid rond het letsel verspreidt.
6. Doe er een verband om
Kleine brandwonden kun je insmeren met olieachtige zalf of crème en afdekken met een droog niet-inklevend kompres en verband.
In het geval van ernstige brandwonden is behandeling door professionele zorgverleners nodig. Zij kiezen vervolgens een geschikt verband dat de wond bevochtigt en niet plakt.
Meer weten over brandwonden?
Deze adviespagina over brandwonden bevat meer informatie en advies over het beoordelen, verzorgen en voorkomen van eerste-, tweede- en derdegraadsbrandwonden.
Hoe kan Doktr je helpen?
Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de brandwonden, je advies geven en een correcte behandeling voorschrijven.
Gerelateerde artikels
- Helpt zonnebaden tegen acne? Wordt acne veroorzaakt door slechte hygiëne? Er bestaan veel mythes over acne. Ontdek hier wat waar en onwaar is.
6 augustus 2024
Waarom is het belangrijk om je ogen tegen de zon te beschermen?
Zonnestralen kunnen ongemerkt blijvende schade toebrengen aan je ogen. Daarom is het belangrijk om je ogen te beschermen met een goede zonnebril. De meeste mensen weten dat uv-stralen gevaarlijk zijn voor de huid, maar niet iedereen beseft dat zonlicht ook schadelijk kan zijn voor de ogen. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan veel zonlicht, verbrandt ze en wordt ze rood. De ogen geven niet dezelfde alarmsignalen af en worden daarom vaak vergeten.23 mei 2024
Hoe kies je de beste zonnecrème?
De zonbeschermingsfactor (SPF) van een zonnecrème zegt niets over bescherming tegen uv A-straling. Uv A dringt dieper door in de huid, waardoor het risico op kanker en vroegtijdige veroudering toeneemt. Daarom moet je producten kiezen die je zowel tegen uv B als uv A beschermen. Ontdek hier hoe je de juiste zonnecrème kiest voor een optimale bescherming van je huid. Medisch gevalideerd door een huisarts25 maart 2024
Lentezon kan meer kwaad dan zomerzon
Voor veel mensen heeft de huid in de lente niet genoeg tijd gehad om voldoende beschermend pigment aan te maken. De huid is meestal ook dunner, waardoor het risico op verbranden toeneemt. Ontdek hier waarom de uv-index in de lente een onderschat risico vormt en waarom je jezelf moet beschermen tegen schadelijke straling.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.