Onze beste tips tegen reisziekte
21 juni 2023
Reisziekte is een veelvoorkomend probleem tijdens boottochten en lange autoritten, vooral bij jonge kinderen. Hier vind je enkele tips over wat je kunt doen om reisziekte te voorkomen.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
De eerste symptomen van reisziekte zijn vaak vermoeidheid en geeuwen, gevolgd door misselijkheid, wat kan leiden tot braken.
Een tip om reisziekte te voorkomen is na te denken over waar je gaat zitten:
- Als je met de auto reist, is het goed om voorin te zitten.
- In snelle treinen kun je het beste een stoel kiezen in het middenpad met de minste helling en met je gezicht in de rijrichting.
- Als je met de boot reist, is het goed om in het midden van de boot te gaan zitten, waar je het minst schommelt.
Je kunt het risico op reisziekte ook verminderen door:
- Goed uitgerust aan de reis te beginnen
- Naar buiten te kijken: naar de horizon of op de weg
- Te vermijden om te lezen of films te kijken tijdens het reizen
- Ervoor te zorgen dat je geen honger hebt
- Niet te veel in een keer te eten
- Alcohol en bruisende dranken te vermijden
- Te ontspannen en diep te ademen
- Tijdens het reizen voldoende pauze te nemen
Als dit allemaal niet helpt, bestaat er medicatie tegen reisziekte die je vóór de reis kunt innemen en bij de apotheek kunt kopen.
Heb je voor je kind of jezelf medicatie tegen reisziekte nodig, praat dan rechtstreeks met een huisarts in onze Doktr-app.
Gerelateerde artikels
- Of je nu een backpacker bent die de wereld rondreist dan wel een gezinsvakantie gepland hebt, een goed uitgeruste reisapotheek is essentieel. Het kan namelijk het verschil maken tussen genieten van je vakantie en af te rekenen hebben met gezondheidsproblemen onderweg. Hier zijn enkele tips over wat je moet meenemen op reis.
6 november 2023
Vanaf 2024: Nieuwe wetgeving omtrent ziekte tijdens vakantie
Vanaf 1 januari 2024 treden aanzienlijke veranderingen in werking in de wetgeving over ziekte van werknemers tijdens hun vakantie. Door deze wijziging krijgen ze de mogelijkheid om ziektedagen die zich voordoen tijdens hun vakantieperiode op te nemen met gewaarborgd loon. In dit artikel verkennen we de implicaties van deze veranderingen voor werkgevers en werknemers en hoe Doktr hiervoor een oplossing kan bieden. Lees verder en ontdek welke voordelen deze nieuwe aanpak heeft voor zowel werkgevers als medewerkers.26 juni 2023
Omani (25): “Net als facetimen, maar dan met een dokter.”
Net zoals vele twintigers ontdekt Omani graag een stukje van de wereld. Maar hoe graag ze ook in internationale wateren zwemt, haar oorontstekingen durven wel eens haar vakantieplannen te verstoren. Met de Doktr-app op zak heeft ze altijd de geruststelling die ze zoekt. Waar dan ook.3 mei 2023
Amandine (36): ‘Doktr redde onze gezinsvakantie in Spanje’
Tijdens de zomer trekken opnieuw heel wat gezinnen de wereld in op zoek naar ontspanning en avontuur. Helaas verloopt dit niet altijd even vlekkeloos. Amandine (36) vertelt hoe haar kinderen onwel werden op vakantie en hoe ze daarbij op Doktr kon rekenen.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.