Begeleiding terug-naar-werk-coördinator nu ook digitaal bij CM Gezondheidsfonds
18 september 2024
Leden van CM Gezondheidsfonds die arbeidsongeschikt zijn, kunnen voortaan ook digitaal in gesprek gaan met een terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit. CM sloeg daarvoor de handen in elkaar met de digitale gezondheidsdienstverlener Doktr. “We willen de terugkeer naar werk zo laagdrempelig mogelijk maken”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.
Wie na een lange periode van ziekte opnieuw wil beginnen werken, kan beroep doen op een terug-naar-werk-coördinator van de mutualiteit. Die helpt zoeken naar gepaste begeleiding voor de terugkeer naar de arbeidsmarkt. Dat kan begeleiding zijn bij het zoeken naar aangepast werk, ander werk of het volgen van een opleiding.
Die heroriëntatie is vaak broodnodig. Uit recent CM-onderzoek bleek dat 56 procent van de langdurig zieken van mening is dat hun werk (deels) mee verantwoordelijk is voor hun uitval. Dat is vooral het geval voor mensen die kampen met een burn-out (90 %), of een psychische aandoening (69 %). Ook mensen die kampen met fysieke problemen zoals rugpijn, wijzen vaak (64 %) in de richting van hun job. Volgens de meest recente cijfers zijn er vandaag in ons land meer dan 500.000 mensen langdurig ziek.
Drempelverlagend
CM Gezondheidsfonds introduceert de digitale consulten met de terug-naar-werk-coördinatoren via de Doktr-app, die huisartsen en psychologen vandaag al aanbieden voor online raadplegingen. “Door ook digitale afspraken mogelijk te maken, willen we de drempel verlagen. Voor sommige mensen is een videogesprek praktischer of meer comfortabel”, zegt Luc Van Gorp, voorzitter van CM Gezondheidsfonds.
“We willen een uniek loket zijn voor onze leden in arbeidsongeschiktheid. We begeleiden hen in elke fase zo vlot mogelijk, zowel op het moment dat ze uitvallen, tijdens hun arbeidsongeschiktheid als op het moment dat zij het werk willen en kunnen hervatten,” aldus Van Gorp.
Vandaag zijn er bij CM Gezondheidsfonds 34 terug-naar-werk-coördinatoren aan de slag. Leden van CM die arbeidsongeschikt zijn kunnen op eigen initiatief contact opnemen met een terug-naar-werk-coördinator. Dat kan dus voortaan ook via digitale weg. Daarnaast verwijzen ook adviserend artsen leden door naar een terug-naar-werk-coördinator.
Gratis online consultatie met Doktr
Je kan een afspraak maken met een terug-naar-werk-coördinator via het online-formulier op de site van CM. Wanneer de afspraak is geboekt, registreer je je via de identiteitsapp itsme veilig op de Doktr-app. Wie kiest voor een digitale afspraak, ontvangt alle nodige documenten digitaal. De online consultatie is gratis.
Het videoconsultatieplatform Doktr werd in mei 2021 door Proximus gelanceerd. Meerdere mutualiteiten geven hun leden sindsdien de mogelijkheid om videoconsultaties met huisartsen en psychologen te doen via het platform. De app telt vandaag al 120.000 geregistreerde gebruikers en kent een tevredenheidsscore van 97%.
“Bij Doktr ondersteunen we CM graag in hun overgang naar een hybride model met meer digitale zorg. Met terug-naar-werk-coördinatoren van CM op ons platform, breiden we ons aanbod aan digitale zorgverleners uit en versterken we Doktr als oplossing voor mensen in arbeidsongeschiktheid”, geeft Jan Van Wijnendaele, managing director van Doktr, mee.
Contact:
Clara Vanmuysen, persverantwoordelijke CM, clara.vanmuysen@cm.be 0498 23 15 99
Jan Van Wijnendaele, Managing director Doktr, jan.van.wijnendaele@doktr.be
Gerelateerde artikels
- Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.
13 september 2024
Meer dan helft Belgen staat al open voor videoconsultatie met huisarts
Dalende beschikbaarheid huisartsen noopt tot aanpassing gedrag Een dringende afspraak maken bij je huisarts? Of überhaupt nog een huisarts vinden die nieuwe patiënten aanvaardt? Het is vandaag helaas geen evidentie meer in ons land. In heel wat Europese landen vormt videoconsultatie vandaag al een deel van oplossing voor deze problematiek. Maar België hinkt nog achterop. Goed nieuws echter: meer dan de helft van de Belgen geeft ondertussen aan er al open voor te staan, zo blijkt uit de enquête[1] die werd uitgevoerd in opdracht van Doktr, de Belgische videoconsultatie-app, en AG Insurance, de Belgische marktleider in groepsverzekeringen. Op korte termijn kunnen videoconsultaties ook in België de druk op de gezondheidszorg mee helpen verlichten, en zo de toegang tot medische zorg vereenvoudigen.18 december 2023
Doktr lanceert online consultaties met psychologen in samenwerking met Solidaris
Sinds de lancering in 2021 hebben al 105.000 Belgen zich geregistreerd op de Doktr-app om makkelijk een huisarts te kunnen contacteren via hun smartphone. Maar er is meer! Vanaf januari 2024 biedt Doktr ook online raadplegingen met erkende psychologen aan. Samen met Solidaris Wallonië maken ze zo ook mentale zorg toegankelijker én betaalbaarder. Elk mentaal probleem zal bespreekbaar zijn in een eenvoudig, veilig en digitaal proces.7 november 2023
Doktr en Vanbreda maken samen zorg toegankelijker voor bedrijven en hun werknemers
Doktr, de digitale dienstverlener in gezondheidszorg, sluit een sterk partnerschap met Vanbreda Risk & Benefits, de grootste Belgische verzekeringsmakelaar. Met een innovatief en lokaal verankerd dienstenaanbod willen ze Belgische ondernemingen helpen snel toegankelijke en kwalitatieve zorg te bieden aan hun werknemers. Dankzij een gezamenlijke visie op hybride zorg en een dekking van videoconsultaties met huisartsen, versterken ze het reeds uitgebreide gezondheidsaanbod van Vanbreda Risk & Benefits.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.