Malaria
Malaria, ook bekend als 'moeraskoorts', is een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die op mensen worden overgedragen door de steken van besmette vrouwelijke muggen. Het is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat vooral tropische en subtropische gebieden over de hele wereld treft.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wat is malaria?
Malaria of paludisme is een infectieziekte die wordt overgedragen door een parasiet van het geslacht Plasmodium. Zodra ze zich in het menselijk lichaam bevinden, vermenigvuldigen malariaparasieten zich in de lever, waarna ze de rode bloedcellen infecteren en vernietigen. Als de ziekte niet snel wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan ze zich ontwikkelen tot een ernstige ziekte met complicaties.
Hulp bij malaria
Spreek snel met een huisarts via video dankzij de Doktr-app. Zonder afspraak.
Wat zijn de symptomen van malaria?
De eerste symptomen manifesteren zich zodra de malariaparasieten de rode bloedcellen hebben bereikt. Ze treden meestal op tussen de 8 en de 30 dagen na infectie en het eerste symptoom is meestal koorts. Dit zijn de belangrijkste symptomen van de ziekte:
- Koorts
- Hoofdpijn
- Spier- of gewrichtspijn
- Buikpijn
- Vermoeidheid
- Snelle hartslag
- Verzwakking
- Braken
- Diarree
- Hoesten
- Malaria-aanval (afwisselende cycli van koorts, beven met koud zweet en intense transpiratie)
Bij sommige soorten malaria kunnen besmette mensen tot een jaar lang asymptomatisch blijven.
Wat veroorzaakt malaria?
Malaria wordt op een persoon overgedragen door de steek van een mug die zelf besmet is met de ziekte nadat ze een besmette persoon heeft gestoken. Malariaparasieten komen in de bloedbaan terecht, gaan naar de lever en infecteren uiteindelijk de rode bloedcellen. Op dat ogenblik verschijnen de eerste symptomen.
Wat zijn de risico's op malaria?
Het grootste risico op malaria loop je in landen waar de ziekte veel voorkomt. De meest getroffen gebieden zijn:
- Sub-Saharisch Afrika
- Zuid- en Zuidoost-Aziƫ
- De eilanden in de Stille Oceaan
- Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika
Het risicopercentage hangt af van seizoenschommelingen, het aantal malariagevallen en de voorzorgsmaatregelen die je neemt. In risicolanden is er vaak een gebrek aan toegang tot medische zorg en preventieve maatregelen, wat het probleem verergert.
Malaria kan dodelijk zijn. De meeste malariadoden worden veroorzaakt door de soort Plasmodium in Afrika. Kinderen jonger dan 5 jaar worden het vaakst getroffen.
Wat kan ik zelf doen?
Plan je een reis naar een land waar malaria veel voorkomt, dan zijn hier een paar tips om te vermijden dat je gestoken wordt door muggen:
- Slaap onder een klamboe. Muggen zijn het actiefst tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is daarom belangrijk om jezelf 's nachts zo goed mogelijk te beschermen.
- Draag lange kleding. Ondanks de hoge temperaturen is het belangrijk om je huid te bedekken met lange kleding (lange broeken en shirts met lange mouwen). Je kunt ook je shirt in je broek stoppen en de onderkant van je broek in je sokken.
- Gebruik insectenspray. Breng insectenspray aan op je huid, maar niet rechtstreeks op je gezicht. Je kunt er ook op je kleding aanbrengen.
- Raadpleeg een arts voordat je op reis gaat. Plan je een reis naar een gebied waar malaria veel voorkomt, raadpleeg dan een arts die je medicatie kan voorschrijven om je voor, tijdens en na je reis tegen de ziekte te beschermen.
Hoe wordt malaria behandeld?
Er is een preventieve behandeling mogelijk vĆ³Ć³r een reis naar een van de risicogebieden. Deze behandeling moet echter worden voorgeschreven door een arts en varieert afhankelijk van de volgende factoren: locatie, duur van de reis, leeftijd, voorgeschiedenis, allergieĆ«n en zwangerschap.
Dit type behandeling garandeert geen absolute bescherming tegen infectie. Het is dus nog steeds belangrijk om jezelf te beschermen tegen steken.
Hoe kan Doktr je helpen?
Dankzij de Doktr-app kun je snel via video met een erkende huisarts spreken, zonder dat je een afspraak hoeft te maken. De huisarts kan je adviseren om een preventieve behandeling te ondergaan als je van plan bent om naar een gebied te reizen waar malaria veel voorkomt.
Krijg snel hulp in de Doktr-app
Veelgestelde vragen
Is malaria besmettelijk?
Malaria is alleen besmettelijk als iemand wordt blootgesteld aan besmet bloed:
- door een bloedtransfusie
- door het delen van naalden voor het injecteren van drugs
- door de moeder aan haar kind
Wat zijn de verschillende types malaria?
Er zijn vier hoofdtypes malaria bij de mens:
- Plasmodium falciparum: komt voornamelijk voor in Afrika en is verantwoordelijk voor de hoogste complicatie- en sterftecijfers. Het vermenigvuldigt zich snel in het bloed, wat leidt tot ernstig bloedverlies en verstopte bloedvaten.
- Plasmodium vivax: komt voornamelijk voor in Aziƫ en Latijns-Amerika. Dit type veroorzaakt een minder ernstige vorm van malaria, maar kan in de lever sluimeren, waardoor maanden of zelfs jaren later een terugval kan optreden.
- Plasmodium malariae: dit type Plasmodium komt minder vaak voor dan de andere en veroorzaakt een minder ernstige vorm van de ziekte. Het kan echter jarenlang in het bloed aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken, wat zonder behandeling kan leiden tot chronische complicaties.
- Plasmodium ovale: kan ook sluimeren en komt voornamelijk voor in West-Afrika en de eilanden in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Het veroorzaakt mildere symptomen, maar kan leiden tot terugvallen omdat het opnieuw actief kan worden.
Meer lezen
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.