De herfstgolf boet aan kracht in, de coronacijfers zakken opnieuw
27 oktober 2022
Goed nieuws! Het aantal vastgestelde nieuwe besmettingen is opnieuw aan het dalen, na een stijging van een aantal weken. De herfstgolf boet aan kracht in. Enkel bij het aantal patiënten op de intensieve zorg is een toename vast te stellen.
Tussen 18 en 24 oktober werden er dagelijks gemiddeld 102 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, dit komt neer op een daling van 6% in vergelijking met de voorgaande zevendaagse periode. Ook de aantal coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen kent een daling (-6%). Er liggen in totaal iets minder dan 1.500 mensen met een coronabesmetting in de Belgische ziekenhuizen. Enkel bij het aantal patiënten op de de intensieve zorg is een toename van 12% vast te stellen. Er liggen iets minder dan 90 coronapatiënten op de intensieve zorgen.
Ondertussen is men ook volop bezig met de boosterprikken. In totaal hebben bijna 3,2 miljoen Belgen een boosterprik gekregen. De meeste herhaalprikken zijn de afgelopen week toegediend aan de leeftijdsgroep van 60 jaar en ouder. Voor de 60-plussers is de vaccinatiegraad van de herhaalprik op dit moment 33,8%. De vaccinatiegraad voor 70-plussers is 45,8% en voor 80-plussers 45,5%.
Voor wie is de herhaalprik geschikt? Voor iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie heeft afgerond. Als eerste zijn mensen vanaf 60 jaar en ouder, of die dit jaar 60 worden, mensen met een medisch risico en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact uitgenodigd. Mensen kunnen de herhaalprik krijgen vanaf 3 maanden na hun laatste coronaprik en 3 maanden na een besmetting met corona.
Wat moet je weten over het coronavirus?
De belangrijkste symptomen:
- Hoest
- Kortademigheid
- Koorts
- Spierpijn
- Vermoeidheid
- Verlies van geur- en smaakzin
- Verstopte neus
- Keelpijn
- Diarree
Sommige mensen hebben het coronavirus zonder symptomen te vertonen.
Hoe wordt het overgedragen?
Als je hoest of niest vliegen er druppels in de lucht. De meeste besmettingen gebeuren door nauw contact, dit wil zeggen: meer dan 15 minuten in contact met een positief persoon, op minder dan 1,5m. Soms kan het zijn dat de druppels in de lucht blijven hangen en dat er dan mensen ook besmet geraken op meer dan 1,5m, maar dat is minder voorkomend. Indirect kan je ook besmet geraken, door besmette voorwerpen en oppervlakten (deurklinken,…) aan te raken.
Wanneer een arts raadplegen?
Ben je een hoog risicopatiënt? (Zwangerschap, diabetes, hart-of nierziekten, lever- of longziekten, kankerpatiënt,…) of verergeren je symptomen en duren ze langer dan 5 dagen? Dan kan je best voor de zekerheid een arts contacteren. Via de Doktr-app kan je een arts raadplegen en je symptomen bespreken en indien nodig een testcode aanvragen.
Bronnen:
Corona: besmettingen dalen, toename op intensieve zorgen | Focus en WTV (focus-wtv.be)
Gerelateerde artikels
- Omringd door snotterende collega's? Pas op, studies tonen aan dat verkoudheidsvirussen zich snel verspreiden op de werkplek.
11 november 2024
7 mythes over acne: waar of niet waar?
Helpt zonnebaden tegen acne? Wordt acne veroorzaakt door slechte hygiëne? Er bestaan veel mythes over acne. Ontdek hier wat waar en onwaar is.24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.8 oktober 2024
Doktr-app breidt uit met online psychologen
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.