Hoe omgaan met huidproblemen in de winter
23 november 2023
In de winter is de lucht zowel buiten als binnen droger, en daarom is het belangrijk om je huid extra te verzorgen. Ga daarom preventief te werk en voorkom huidproblemen.
Christina Wallin, specialist algemene geneeskundeOnze huid wordt strakker in de kou, en we moeten er alles aan doen om te voorkomen dat ze meer uitdroogt dan nodig is.
Als de huid droog wordt, is dat een teken dat ze te weinig vocht en vet bevat. Hierdoor verliest ze haar elasticiteit en wordt ze kwetsbaarder. Een droge huid verhoogt ook het risico op verschillende huidziekten, zoals eczeem en huidinfecties.
Daarom is het een goed idee om je huid op de winter voor te bereiden en extra goed te hydrateren. ‘Er zijn in de apotheek veel goede vochtinbrengende crèmes en lotions te verkrijgen’, zegt dokter Wallin.
Waarom je een droge huid krijgt in de winter
De huid wordt aangetast door een gebrek aan vocht. Een lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de bovenste lagen van de huid sneller uitdrogen dan anders.
Wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt, is de luchtvochtigheid minimaal en wanneer deze droge lucht dan het huis binnenkomt en opwarmt, wordt hij zeer droog.
De noodkreet van de huid
Wanneer de huid droog wordt, kan ze rood of grijsachtig worden, afhankelijk van de huidskleur. De huid kan trekkerig worden, gaan jeuken en schilferen. Droge huid komt het meest voor aan de ellebogen, knieën, scheenbenen, handen en voeten.
Met deze reacties maakt de huid ons duidelijk dat ze hulp nodig heeft. ‘De huid wordt rood en droog en begint te jeuken omdat de buitenste beschermlaag beschadigd is’, zegt dokter Wallin.
Hoe je huid beschermen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico op huidproblemen in de winter te minimaliseren of om eventuele symptomen te verminderen.
Bij het wassen
- Gebruik een niet-uitdrogend wasmiddel. Vervang zeep door bad- of doucheolie of milde producten. Voor de droge gezichtshuid kun je een reinigingscrème of -lotion gebruiken.
- Droog jezelf voorzichtig af. Dep de huid na het douchen of baden droog in plaats van er met een handdoek overheen te wrijven.
- Probeer niet te vaak te douchen of in bad te gaan zolang de huidproblemen aanhouden.
Bij het insmeren van de huid
Smeer de huid regelmatig in. Zoek een verzachtend product waar je je prettig bij voelt en dat werkt. Kies bij voorkeur vochtinbrengende crèmes die vochtbindende stoffen bevatten, zoals glycerol, ureum of propyleenglycol. Vraag gerust raad bij je apotheek.
Als het jeukt
Verzet jezelf zo goed als je kunt. Probeer niet aan de geïrriteerde huid te krabben of te wrijven en scheur ze ook niet. Dat kan het probleem verergeren.
Vermijd warmte
Warmte kan de jeuk verergeren. Daarom is het goed om koel te blijven en loszittende kleding te dragen. Je kunt ook de temperatuur in je slaapkamer verlagen of een dun dekbed gebruiken.
Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?
In de meeste gevallen kun je met de bovengenoemde maatregelen van je huidproblemen afkomen.
Als je veel jeuk hebt en die niet weggaat of als je huid er anders uitziet dan normaal, neem je het best contact op met een huisarts om je symptomen te laten beoordelen.
Waar kan Doktr je mee helpen?
De ervaren artsen in de Doktr-app kunnen je symptomen beoordelen en advies geven.
Gerelateerde artikels
- Helpt zonnebaden tegen acne? Wordt acne veroorzaakt door slechte hygiëne? Er bestaan veel mythes over acne. Ontdek hier wat waar en onwaar is.
24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.8 oktober 2024
Doktr-app breidt uit met online psychologen
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.