Laat je snor staan voor Movember
22 oktober 2023
Ben je klaar om een snor te laten groeien voor een goed doel? Het is de tijd van het jaar om je scheerapparaat op te bergen en je klaar te maken voor deelname aan Movember.
Movember, wat is dat?
Movember is een campagne die elk jaar in november plaatsvindt om aandacht te vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en zelfmoord - drie belangrijke oorzaken van vroegtijdige dood bij mannen.
Movember ontstond in 2003 in Australië toen twee vrienden samen 30 mannen wisten te overtuigen om een maand lang hun snor te laten groeien. Ondertussen is de beweging wereldwijd bekend. Ze telt meer dan vijf miljoen deelnemers en er worden grote bedragen ingezameld voor gezondheidsprojecten voor mannen over de hele wereld.
Laat mannen praten – en voorkom zelfmoord
Movember wil onder andere zelfmoord voorkomen. Daarom is het belangrijk de moed te hebben om te spreken over wat moeilijk en zwaar is. Vrouwen hebben het vaak over moeilijkheden, terwijl mannen hun gedachten eerder voor zichzelf houden.
Sommige mannen willen hun omgeving niet tot last zijn. Anderen zijn gewoon niet gewend om dergelijke gesprekken te voeren of maken de keuze om met stress, druk en moeilijkheden om te gaan door alcohol te drinken. Het is belangrijk dat de mensen om hen heen hulp bieden en tonen dat het oké is om over moeilijkheden te praten.
5 tips om moeilijke gesprekken aan te gaan
- Vraag. Durf te vragen hoe het met je dierbaren gaat. Neem geen genoegen met het antwoord dat alles in orde is als je weet dat dat niet het geval is. Toon dat je hebt gemerkt dat het niet goed lijkt te gaan en dat je echt wil weten wat er aan de hand is.
- Kies het juiste moment. Denk erover na wanneer de persoon in kwestie het meest openstaat voor een gesprek. Misschien gaat dit makkelijker tijdens een wandeling of wanneer jullie samen iets aan het doen zijn.
- Als je iets vraagt, let dan goed op, luister en toon begrip. Blijf luisteren zonder raad te geven of oplossingen voor te stellen. Stel vervolgvragen zodat de persoon zich verder kan openstellen.
- Neem opnieuw contact op. Volg eerdere gesprekken op en blijf contact houden, zelfs als de persoon niet meteen reageert.
- Zoek professionele hulp. Veel mensen, en mannen in het bijzonder, houden problemen vaak te lang voor zichzelf. Als de depressie al enkele weken aanhoudt, kun je hen aanmoedigen om professionele hulp te zoeken via een gezondheidscentrum, een psycholoog of een huisarts op onze Doktr-app.
Als een vriend of familielid zich heel slecht voelt en je vreest dat hij of zij zich van het leven zal beroven, durf dit dan te benoemen. Het is niet omdat je die vraag stelt dat iemand zelfmoord zal plegen. Integendeel, het kan een uitweg zijn uit echt donkere gedachten en de aanzet vormen om professionele hulp te zoeken.
Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek? Bel dan naar de Zelfmoordlijn (1813). Deze gratis hulpdienst is dag en nacht bereikbaar.
Bron: nl.movember.com
Gerelateerde artikels
- Koude baden, ook wel ijsberen of winterzwemmen genoemd, komt de mentale gezondheid ten goede en kan obesitas en hartaandoeningen voorkomen.
29 december 2024
Hoe je mentale gezondheid in handen nemen na de feestdagen?
Eindejaar kan een tijd van vreugde, samenzijn en feestelijkheden zijn, maar ook zorgen voor stress, vermoeidheid en emotionele overbelasting. Als de feestdagen voorbij zijn, is het cruciaal je mentale gezondheid in handen te nemen om weer in evenwicht te komen. Hier zijn een paar tips om je te helpen je batterijen weer op te laden en je beter te voelen na de feestdagen.30 november 2024
Omgaan met stress - tips voor stressvolle periodes
Te veel te doen voor de kerst? Voel je je zelfs gestrest omdat je gestrest bent? Doe het rustig aan. Stress maakt deel uit van het leven en we zijn gemaakt om ermee om te gaan. Hier zijn enkele tips om stressvolle periodes beter te doorstaan.29 november 2024
Terugbetaling psycholoog: overzicht per mutualiteit in 2024
Bij Doktr werken we samen met erkende psychologen, zodat je mogelijk recht hebt op terugbetaling indien je mutualiteit dit voorziet. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je dus terugbetaling krijgen voor psychologische consultaties via de Doktr-app. Vraag tijdens het gesprek met de psycholoog een attest voor terugbetaling.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.