Terugbetaling psycholoog: overzicht per mutualiteit in 2024
29 november 2024
Bij Doktr werken we samen met erkende psychologen, zodat je mogelijk recht hebt op terugbetaling indien je mutualiteit dit voorziet. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je dus terugbetaling krijgen voor psychologische consultaties via de Doktr-app. Vraag tijdens het gesprek met de psycholoog een attest voor terugbetaling.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende mutualiteiten in Vlaanderen en hun voorwaarden voor terugbetaling van psychologische zorg in 2024. Voor specifieke vragen over je vergoeding, raden we je aan rechtstreeks contact op te nemen met je mutualiteit.
Christelijke Mutualiteit (CM)
Voorwaarden:
- Kinderen en jongeren: 50% terugbetaling per sessie, tot maximaal 30 euro. Bij verhoogde tegemoetkoming: 75%, tot maximaal 45 euro.
- Volwassenen: 10 euro per sessie, of 15 euro bij verhoogde tegemoetkoming.
- Maximaal 24 consultaties per leven, met een limiet van één sessie per dag.
Hoe vraag je de terugbetaling aan?
Download en vul het aanvraagformulier van CM in. Bezorg het ingevulde formulier of een attest van de psycholoog via de Mijn CM-app of een CM-brievenbus.
Meer info op de website van CM.
Helan
Voorwaarden: 10 euro per sessie voor maximaal 12 sessies per jaar, zowel voor kinderen als volwassenen.
Hoe vraag je de terugbetaling aan?
Download het terugbetalingsformulier en laat het invullen door je psycholoog, of gebruik de factuur. Bezorg het formulier of de factuur aan Helan (digitaal of per post).
Meer info op de website van Helan.
Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen (NZVL)
Voorwaarden: tot 150 euro per kalenderjaar (15 sessies van 10 euro) voor consultaties zonder wettelijke terugbetaling.
Hoe vraag je de terugbetaling aan?
Vul het terugbetalingsformulier in en verstuur het via de post, e-mail of online.
Meer info op de website van NZVL.
Liberale Mutualiteit (LM)
Voorwaarden: 20 euro per sessie voor psychologische begeleiding, met een maximale tussenkomst van 160 euro per jaar. Ook cursussen mindfulness worden deels vergoed.
Hoe vraag je de terugbetaling aan?
Bezorg het ingevulde formulier aan je kantoorbediende of overhandig de factuur met de gegevens van de verstrekker en datum.
Meer info op de website van LM Ziekenfonds.
Solidaris
Voorwaarden:
- Kinderen en jongeren: 50% terugbetaling per sessie, tot 20 euro, voor maximaal 12 sessies per jaar. Bij verhoogde tegemoetkoming: tot 30 euro per sessie.
- Volwassenen: 50% terugbetaling, tot 10 euro per sessie, voor maximaal 12 sessies per jaar. Bij verhoogde tegemoetkoming: tot 15 euro per sessie.
Hoe vraag je de terugbetaling aan?
- Download het terugbetalingsformulier. Vul zelf je gegevens in en laat de rest invullen door je psycholoog.
- Bezorg het ingevulde formulier aan Solidaris, bij voorkeur door het digitaal op te laden.
- Nadat je attest is opgeladen, ontvang je per mail een bevestiging van je aanvraag voor terugbetaling.
Meer info op de website van Solidaris.
Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ)
Voorwaarden: 10 euro per sessie, tot maximaal 150 euro per kalenderjaar per persoon.
Vanaf 2025 is er een tussenkomst tot 15 sessies per jaar:
- Volwassenen: 10 euro per sessie (maximum 150 euro)
- Jongeren: 20 euro per sessie (maximum 300 euro)
Hoe vraag je de terugbetaling aan?
Bezorg het ingevulde terugbetalingsformulier of een attest van de psycholoog aan VNZ via de post, op kantoor of via het online loket.
Meer info op de website van VNZ.
Mutualia
Voorwaarden: terugbetaling van 20 euro per sessie, met een maximum van 6 sessies per jaar.
Hoe vraag je de terugbetaling aan?
Vul het terugbetalingsformulier in en bezorg het online aan Mutualia.
Meer info op de website van Mutualia.
Twijfel je over je specifieke situatie? Neem contact op met je mutualiteit.
Gerelateerde artikels
- Te veel te doen voor de kerst? Voel je je zelfs gestrest omdat je gestrest bent? Doe het rustig aan. Stress maakt deel uit van het leven en we zijn gemaakt om ermee om te gaan. Hier zijn enkele tips om stressvolle periodes beter te doorstaan.
24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.3 september 2024
Acht tips om te herstellen van stress
Je kunt het leven zien als een weegschaal, waarbij sommige elementen je fysieke en mentale gezondheid naar beneden halen en andere ze net versterken. Stress is een typisch voorbeeld van een element dat zijn tol kan eisen op je gezondheid. Hoe meer stress, des te belangrijker het is om voor tegengewicht te zorgen met gezonde factoren. Zo verklein je het risico dat stress schadelijk wordt voor je gezondheid.29 juli 2024
Acht tips om je dagelijkse stress in evenwicht te brengen
Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar moet in evenwicht worden gehouden met het nodige herstel. Anders bestaat het risico dat de stress zich ophoopt, wat uiteindelijk kan leiden tot uitputting en chronische ziektes. Hier zijn enkele effectieve manieren om je stress in het dagelijkse leven in evenwicht te houden.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.