
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
24 oktober 2024
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.
Langdurige stress sluipt vaak langzaam binnen, waardoor de symptomen moeilijk te herkennen zijn. Het is mogelijk dat je gewend raakt aan stress, wat maakt dat de toestand en de symptomen die ermee gepaard gaan enigszins normaal lijken. Misschien is deze week niet veel erger dan de vorige, maar na verloop van tijd wordt het wel steeds zwaarder.
Let op de eerste stresssignalen …
Het is cruciaal om voldoende momenten van rust en herstel in te bouwen. Zonder die herstelmomenten kan stress zich opstapelen, wat een destructief effect heeft op de hersenen. Daarom is het belangrijk om waarschuwingssignalen serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen. Hier zijn een aantal signalen die je niet mag negeren:
- Je raakt snel geïrriteerd door anderen.
- Je vermijdt lichaamsbeweging, leuke activiteiten en sociale contacten omdat je het gevoel hebt dat je er geen tijd voor hebt.
- Je drinkt in de week ’s avonds vaak één of meer glazen wijn of andere alcohol om te ontspannen.
- Je hebt constant het gevoel dat je achter de zaken aanholt, zowel privé als op je werk of allebei.
- Je voelt je vaak schuldig omdat je niet zoveel gedaan krijgt als je zou willen.
- Je hebt last van fysieke klachten zoals gespannen schouders of hoofdpijn.
Als je merkt dat je de situatie niet op eigen kracht kunt veranderen, is het belangrijk om hulp te zoeken. Hoe eerder je dat doet, hoe sneller je weer in balans komt.
Vijf waarschuwingssignalen dat stress te veel wordt
Als je de vroege signalen van stress negeert en maar blijft doorgaan, kunnen de problemen erger worden. Dit is het moment om hulp te zoeken. Hier zijn vijf waarschuwingssignalen die aangeven dat je ernstig overbelast bent:
- Slaapproblemen: je ligt te piekeren, hebt moeite om in slaap te vallen of wordt 's ochtends wakker met hoofdpijn. Lees: 8 tips om slapeloosheid te overwinnen.
- Geheugenproblemen: je vergeet plotseling dingen, zoals wachtwoorden of belangrijke afspraken.
- Concentratieproblemen: het lukt je niet om je op een taak te concentreren zonder afgeleid te worden door andere gedachten.
- Stemmingswisselingen: je voelt je prikkelbaar of somber.
- Gevoelens van waardeloosheid of zelfs zelfmoordgedachten.
Als je deze symptomen herkent, is dat een duidelijk teken dat je hulp moet zoeken. Tips nodig? Lees 8 tips om te herstellen van stress
Gerelateerde artikels
- De lente brengt meer licht en energie met zich mee, wat voor velen een welkome verandering is. Maar een nieuw seizoen kan ook even wennen zijn. Sommige mensen krijgen bij deze overgang te maken met een depressie of een seizoensgebonden depressie. Hier vind je tips om meer energie te krijgen tijdens de overgang van winter naar lente en te weten wanneer je hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts
11 februari 2025
De ultieme gids voor de ideale powernap
Een powernap kan je energie en humeur een boost geven. Het biedt bovendien diverse gezondheidsvoordelen. Toch zijn er ook nadelen aan overdag slapen. Hier bespreken we de mogelijke problemen en geven we je praktische tips om het meeste uit je dutje te halen. Medisch gevalideerd door een huisarts6 januari 2025
IJsberen of winterzwemmen: 7 gezondheidsvoordelen
Koude baden, ook wel ijsberen of winterzwemmen genoemd, komt de mentale gezondheid ten goede en kan obesitas en hartaandoeningen voorkomen.1 januari 2025
Terugbetaling psycholoog: overzicht per mutualiteit in 2025
Bij Doktr werken we samen met erkende psychologen, zodat je mogelijk recht hebt op terugbetaling indien je mutualiteit dit voorziet. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je dus terugbetaling krijgen voor een gesprek met een online psycholoog via de Doktr-app. Vraag tijdens het gesprek met de psycholoog een attest voor terugbetaling.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.