
De ultieme gids voor de ideale powernap
11 februari 2025
Een powernap kan je energie en humeur een boost geven. Het biedt bovendien diverse gezondheidsvoordelen. Toch zijn er ook nadelen aan overdag slapen. Hier bespreken we de mogelijke problemen en geven we je praktische tips om het meeste uit je dutje te halen.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wat is de beste manier om een powernap te doen?
Een powernap midden op de dag kan, volgens verschillende onderzoeken, goed zijn voor jou en je gezondheid. Het ideale tijdstip voor een dutje is tussen 12 en 15 uur. Vermijd dutjes na 15 uur als je je nachtrust niet wilt verstoren. Een groot onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk heeft iets interessants aangetoond: er is een verband gevonden tussen dagelijkse dutjes en een groter hersenvolume. Dit kan duiden op een betere gezondheid van de hersenen.
Tegelijkertijd kunnen powernaps ook nadelige effecten hebben, vooral als je te lang slaapt of op de verkeerde momenten een dutje doet.
Voordelen van powernaps
Dutjes kunnen diverse gezondheidsvoordelen bieden, zoals:
- Ontspanning en minder stress
- Verhoogde alertheid
- Een beter humeur
- Een snellere reactietijd en een beter geheugen
Een middagdutje kan een goed idee zijn, vooral als je 's nachts minder slaap krijgt, bijvoorbeeld door reizen of nachtwerk.
Nadelen van powernaps
Niet iedereen voelt zich beter na een dutje. Bovendien kan niet iedereen zich thuis op een andere plek dan in zijn eigen bed ontspannen. Andere mogelijke nadelen van powernaps zijn:
- Je kunt je moe voelen als je weer wakker wordt.
- Je kunt moeite hebben met slapen ’s nachts.
Een kort dutje van 15 tot 20 minuten is meestal ideaal. Als je echter langer slaapt, kan dit je nachtrust verstoren.
Het beste dutje - hoe doe je dat?
Volg deze tips om optimaal te profiteren van een dutje en het risico op negatieve gevolgen te verkleinen:
- Houd je dutje kort. Een dutje van ongeveer 15-20 minuten is ideaal. Hoe langer je slaapt, hoe groter de kans op slaapproblemen 's nachts. Zet een wekker om te voorkomen dat je te lang slaapt.
- Slaap niet te laat. Vermijd dutjes later op de dag en ga niet te laat slapen. Dit helpt om je nachtrust niet te verstoren.
- Zorg voor een vaste structuur. Probeer op vaste tijdstippen te gaan slapen en op te staan. Regelmaat draagt bij aan een goede nachtrust.
- Zoek een goede plek. De ideale plek om te slapen is rustig, donker en comfortabel, met een aangename temperatuur.
- Gun jezelf de tijd om wakker te worden. Houd er rekening mee dat je na een dutje wat tijd nodig kunt hebben om goed wakker te worden. Vermijd direct na je dutje activiteiten die volledige alertheid of een snelle reactietijd vereisen.
Hoe kan Doktr je helpen?
Heb je moeite om je energie op peil te houden? Via de Doktr-app spreek je snel via video met een erkende huisarts of psycholoog voor advies op maat.
Gerelateerde artikels
- Bosbaden is een gezondheidskuur die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het beste is om het bos van dichtbij te ervaren met al je zintuigen, maar wie niet echt de tijd heeft om naar buiten te gaan kan toch een oppepper krijgen door zich te richten op de bomen buiten het raam. Uit onderzoek blijkt dat ook dit gezondheidseffecten heeft. Medisch gevalideerd door een huisarts
20 maart 2025
De overgang naar de lente kan depressie veroorzaken
De lente brengt meer licht en energie met zich mee, wat voor velen een welkome verandering is. Maar een nieuw seizoen kan ook even wennen zijn. Sommige mensen krijgen bij deze overgang te maken met een depressie of een seizoensgebonden depressie. Hier vind je tips om meer energie te krijgen tijdens de overgang van winter naar lente en te weten wanneer je hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts6 maart 2025
Digitaal detoxen kan levenstevredenheid verhogen
We besteden steeds meer tijd achter een scherm, of het nu op sociale media of andere platforms is. Hoewel technologie ons leven op veel manieren makkelijker maakt, kan een overmatige digitale consumptie ons welzijn beïnvloeden. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bewust afstand te nemen van hun schermen en een digitale detox te doen. Dit vermindert niet alleen stress, maar draagt ook bij aan een betere mentale gezondheid, een positiever zelfbeeld en een hogere levenskwaliteit. Medisch gevalideerd door een huisarts6 januari 2025
IJsberen of winterzwemmen: 7 gezondheidsvoordelen
Koude baden, ook wel ijsberen of winterzwemmen genoemd, komt de mentale gezondheid ten goede en kan obesitas en hartaandoeningen voorkomen.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.