
Bosbaden: wat is het en hoe doe je dat?
16 april 2025
Bosbaden is een gezondheidskuur die de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Het beste is om het bos van dichtbij te ervaren met al je zintuigen, maar wie niet echt de tijd heeft om naar buiten te gaan kan toch een oppepper krijgen door zich te richten op de bomen buiten het raam. Uit onderzoek blijkt dat ook dit gezondheidseffecten heeft.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wat is bosbaden?
Shinrin-yoku is Japans en wordt vaak vertaald als 'bosbaden'. Het focust op de gezondheidsbevorderende effecten van een bos. Het een bad noemen heeft niets met water te maken, maar gaat over de indrukken van het bos over je heen laten spoelen en de ervaring met al je zintuigen in je opnemen.
Veel voordelen voor de gezondheid
Bosbaden als methode om de gezondheid te verbeteren werd in de jaren 1980 in Japan gelanceerd, toen vooral gebaseerd op gezond verstand. Pas de laatste twintig jaar is wetenschappelijk onderzoek op dit gebied echt van de grond gekomen.
Het is ondertussen wetenschappelijk bewezen dat bosbaden onder andere:
- Het immuunsysteem kan stimuleren
- De bloeddruk kan verlagen
- Energieniveaus kan verhogen
- Angst, depressie en woede kan verlichten
- Het niveau van stresshormonen in het lichaam kan verlagen
- Je humeur kan verbeteren
- Je concentratie en geheugen kan verbeteren
- De pijngrens kan verhogen
- De gezondheid van hart, bloedvaten en stofwisseling kan bevorderen
- Gewichtsverlies kan bevorderen
Verschillende manieren van bosbaden
Een belangrijk aspect is het vinden van een manier van bosbaden die je prettig vindt. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen je goed voelen en heilzame gezondheidseffecten. Hier zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken, bij voorkeur in combinatie. Welke methode je ook gebruikt, vergeet niet om al je zintuigen te gebruiken: kijk naar de patronen van het bos, luister naar het ruisen van de bomen en ruik de geuren van het bos.
- Maak een klassieke boswandeling.
- Ga picknicken op een deken in het bos.
- Rust uit in een hangmat omringd door bomen.
- Zit en mediteer in het bos.
- Pluk paddenstoelen, bessen of eetbare planten.
- Knuffel bomen en voel de schors en bladeren/bladeren.
- Loop op blote voeten.
Ga bosbaden in een park
Idealiter duurt een bosbad zo’n twee uur, maar als je niet veel tijd hebt, kun je gaan voor een twintigtal minuten. En het is eigenlijk prima om een bosbad te nemen in het dichtstbijzijnde park.
- Zoek een gezellige plek om te zitten, bij voorkeur in de buurt van een boom, of maak een wandeling.
- Zet je mobiele telefoon uit.
- Houd je focus hier en nu.
- Haal een paar keer diep adem, vertraag.
- Merk op wat je hoort en ziet.
- Merk de geuren van de natuur op.
- Merk op wat je voelt.
Blijf diep ademhalen afwisselen met aandacht schenken aan je omgeving met al je zintuigen, en geef je rekenschap van wat het je laat voelen.
Bosbaden door het raam
Als je ook geen tijd hebt om naar een park te gaan, kun je nog steeds een gezondheidsboost krijgen door op andere manieren van bomen te genieten. Je kunt bijvoorbeeld een pauze nemen en door het raam naar de bomen kijken. Als het mogelijk is, open dan het raam om naar de geluiden van de bomen te luisteren en misschien zelfs om ze te ruiken. Neem de bomen met zoveel mogelijk zintuigen in je op:
- Zie hoe de bomen bewegen in de wind, of juist stilstaan. Zie de patronen die de takken vormen.
- Stel je voor hoe de bomen aanvoelen.
- Adem diep in.
- Misschien kun je de geur ruiken. Je kunt ook een schaaltje houtkrullen op tafel zetten om aan te ruiken. Etherische oliën met een boomgeur zijn een andere optie.
- Merk op wat je voelt.
Hoe kan Doktr je helpen?
Wil je meer ontspannen en stress verminderen, maar weet je niet waar te beginnen? Via de Doktr-app spreek je snel via video met een erkende huisarts of psycholoog. Zij kunnen je helpen met advies over mentale gezondheid, stressmanagement en leefstijladvies.
Gerelateerde artikels
- De lente brengt meer licht en energie met zich mee, wat voor velen een welkome verandering is. Maar een nieuw seizoen kan ook even wennen zijn. Sommige mensen krijgen bij deze overgang te maken met een depressie of een seizoensgebonden depressie. Hier vind je tips om meer energie te krijgen tijdens de overgang van winter naar lente en te weten wanneer je hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts
6 maart 2025
Kunnen 5.000 stappen net zo goed zijn als 10.000?
10.000 stappen per dag wandelen is een van de beste dingen die je kunt doen voor je gezondheid, maar dit is niet altijd makkelijk te bereiken. Tenminste niet als je een zittend beroep hebt. Maar een nieuw onderzoek toont aan dat je net zoveel voordeel voor je gezondheid kunt halen uit 5.000 stappen per dag - als je die stappen op de juiste manier zet. Medisch gevalideerd door een huisarts6 maart 2025
Digitaal detoxen kan levenstevredenheid verhogen
We besteden steeds meer tijd achter een scherm, of het nu op sociale media of andere platforms is. Hoewel technologie ons leven op veel manieren makkelijker maakt, kan een overmatige digitale consumptie ons welzijn beïnvloeden. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om bewust afstand te nemen van hun schermen en een digitale detox te doen. Dit vermindert niet alleen stress, maar draagt ook bij aan een betere mentale gezondheid, een positiever zelfbeeld en een hogere levenskwaliteit. Medisch gevalideerd door een huisarts11 februari 2025
De ultieme gids voor de ideale powernap
Een powernap kan je energie en humeur een boost geven. Het biedt bovendien diverse gezondheidsvoordelen. Toch zijn er ook nadelen aan overdag slapen. Hier bespreken we de mogelijke problemen en geven we je praktische tips om het meeste uit je dutje te halen. Medisch gevalideerd door een huisarts
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.