Hoe kan ik stress herkennen?
15 maart 2024
Stressgerelateerde ziektes nemen toe en zijn nu goed voor een op de drie gevallen van ziekteverzuim. Dit roept echter de vraag op: op welk moment moeten we stress aanpakken en wat zijn de symptomen waar we op moeten letten?
Langdurige zieken in België
Stress is ongetwijfeld de volksziekte van onze tijd. Volgens Voka vzw (1) is een derde van alle gevallen van ziekteverzuim in Vlaanderen te wijten aan stress. De laatste jaren gaan de cijfers omhoog. Van 2017 tot 2022 steeg het ziekteverzuim als gevolg van psychische aandoeningen, waaronder stressgerelateerde psychische aandoeningen, met 19,59%.
Wanneer spreken we van stress?
In medische termen is er sprake van stress wanneer het lichaam het stresshormoon cortisol produceert en afscheidt. Dit is op zich niet schadelijk: het verhoogt de bloeddruk, stimuleert het immuunsysteem en bereidt het lichaam voor om te reageren op een bedreiging. Dat kan bijvoorbeeld goed zijn als we worden bedreigd door een roofdier.
Wanneer de bedreiging de vorm aanneemt van een overvol bureau, overuren en deadlines, zorgen over persoonlijke financiën of andere zaken, is cortisol minder goed voor het lichaam. Normaal gezien wordt het cortisolniveau na 30-90 minuten weer normaal, zodat het lichaam kan herstellen. Maar als de pieken zo frequent zijn dat het lichaam tussendoor geen tijd heeft om te herstellen, lopen we het risico stressgerelateerde ziektes te krijgen.
Hoe kan je stress herkennen?
Het moeilijkste aan stress is vaak om op tijd te herkennen wanneer je er ziek van wordt. Slaapproblemen zijn vaak een teken van een hoog stressniveau, net als nek- en schouderpijn, maagklachten, angst en snel geïrriteerd zijn.
Als je de stress niet alleen aankunt, zoek dan hulp. Vind de moed om met je baas en familieleden te spreken zodat ze je kunnen helpen en begrijpen waarom je misschien niet normaal functioneert. Het belangrijkste is om zo vroeg mogelijk hulp te zoeken.
Met Doktr kan je snel terecht bij een huisarts voor eerste psychologische begeleiding.
Bron:
1. Voka vzw. (2022). De arbeidsmarkt is ziek - Van preventie tot re-integratie (langdurig) zieken. Voka Paper.
Gerelateerde artikels
- Helpt zonnebaden tegen acne? Wordt acne veroorzaakt door slechte hygiëne? Er bestaan veel mythes over acne. Ontdek hier wat waar en onwaar is.
24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.8 oktober 2024
Doktr-app breidt uit met online psychologen
Een cruciale stap voor Doktr als pionier in teleconsultaties Doktr breidt verder uit. Vanaf nu kunnen gebruikers van de Doktr-app niet alleen rekenen op snelle medische zorg van een huisarts, maar ook op professionele psychologische ondersteuning in beide landstalen. Dit is een belangrijke stap in de evolutie van Doktr, dat complete zorg en ondersteuning mogelijk wil maken voor zowel lichamelijke als geestelijke problemen, precies wanneer het nodig is.25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.