Eczeem (dermatitis)
Eczeem of dermatitis is een huidontsteking die droogheid en jeuk veroorzaakt. Eczeem komt vaak voor, vooral bij jonge kinderen. Er zijn verschillende soorten eczeem, die om verschillende redenen voorkomen. Atopisch eczeem en contacteczeem zijn de meest voorkomende vormen van eczeem.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wat is eczeem?
Eczeem of dermatitis is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidaandoeningen. Het gemeenschappelijke kenmerk is beschadiging en ontsteking van de bovenste huidlaag, wat leidt tot een droge, schilferige huid en jeuk. Er kunnen zich dan blaasjes, vlekken, scheurtjes en kleine wondjes vormen. De symptomen komen voor op verschillende lichaamsdelen, afhankelijk van het type eczeem. Eczeem aan de handen en armen komt zeer vaak voor, maar de aandoening kan ook het gezicht, de voeten, benen en hoofdhuid aantasten.
Een belangrijk element van de behandeling van eczeem is de natuurlijke beschermlaag van de huid te herstellen, bijvoorbeeld door uitdroging te voorkomen en regelmatig een vochtinbrengende crème aan te brengen.
Advies bij eczeem
Heb je last van eczeem? Spreek snel online met een huisarts via de Doktr-app. Zonder afspraak.
Wat zijn de verschillende soorten eczeem en wat zijn hun oorzaken?
- Atopisch eczeem wordt ook wel kindereczeem genoemd omdat het vaak voorkomt bij jonge kinderen. Het verschijnt vaak op de wangen en in huidplooien.
- Contactdermatitis of contacteczeem kan worden veroorzaakt door allergieën, zoals een nikkelallergie. Er bestaat ook een vorm van contacteczeem die niet te wijten is aan een allergie.
- Seborroïsche dermatitis, ook bekend als seborroïsch eczeem of schilferende dermatitis, veroorzaakt een droge, schilferige huid, vooral op het hoofd, maar ook rond de oren en wenkbrauwen en op de borst.
- Nummulair eczeem of discoïde dermatitis veroorzaakt rode, jeukende plekken ter grootte van een muntstuk. Dit type eczeem verschijnt meestal op de armen of benen.
- Hypostatisch eczeem of eczeem aan de onderbenen is een jeukende huiduitslag die vaak gepaard gaat met beenzweren en spataderen bij ouderen.
- Dyshidrotisch eczeem, ook wel pompholyx genoemd, is een chronische huidaandoening die jeuk en plotselinge uitbraken van blaasjes op de handpalmen, vingers en voeten veroorzaakt.
- Wintereczeem is hetzelfde als koudeallergie of koude-urticaria.
- Stresseczeem of stressdermatitis is een vorm van eczeem die wordt veroorzaakt door stress. Het verschijnt in de vorm van rode vlekken op het gezicht, de hals, polsen, handen en knieën.
Hoe eczeem verlichten?
Als je last hebt van eczeem, is het zeer belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Het is nodig om de huid te beschermen tegen uitdroging en de bovenste huidlagen te hydrateren. Zoek een verzachtende crème die bij je huid past.
Zes tips om eczeem te verlichten:
- Breng een verzachtende crème of een eczeemcrème aan, zowel preventief als bij eczeem. Smeer regelmatig de hele dag door.
- Gebruik producten voor een droge en gevoelige huid die de huid niet uitdrogen.
- Vermijd de huid bloot te stellen aan irriterende stoffen zoals parfums en chemicaliën.
- Kleed je niet te warm aan, want transpiratie kan de jeuk verergeren.
- Zoek andere manieren dan krabben om jeuk te verlichten. Tik zachtjes op de huid of breng een verzachtend product aan. Breng koude crème aan en bewaar deze in de koelkast. Knip je nagels kort.
- Als jij of je kind last heeft van licht eczeem, probeer dan een vrij verkrijgbare cortisonecrème. Dit advies geldt voor kinderen ouder dan twee jaar; gebruik voor kinderen jonger dan twee jaar geen cortisonecrème zonder medisch advies.
Hoe wordt eczeem behandeld ?
De behandeling van eczeem is er vooral op gericht de ontsteking te verminderen en de integriteit en soepelheid van de huid te herstellen. Er zijn verschillende soorten behandelingen afhankelijk van het type eczeem. De leeftijd, de plaats en de ernst van het eczeem zijn ook belangrijke factoren bij de keuze van een behandeling.
Eczeem kan worden voorkomen door regelmatig een verzachtende crème aan te brengen op de droge huid. Een bestaande eczeemplek daarentegen wordt behandeld met een corticoïdecrème. Breng geen vochtinbrengende crème aan op een eczeemplek.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
In de volgende gevallen moet je een arts raadplegen:
- Als je eczeem niet verbetert nadat je gedurende een week een vrij verkrijgbare cortisonecrème hebt aangebracht.
- Als je eczeem zich uitbreidt.
- Als je eczeem veel problemen veroorzaakt en niet verbetert met de gebruikelijke behandeling.
Hoe kan Doktr je helpen?
Via de Doktr-app spreek je snel via video met een erkende huisarts, zonder afspraak. De arts beoordeelt je symptomen en beveelt een behandeling aan.
Krijg snel hulp in de Doktr-app
Veelgestelde vragen
Hier volgen enkele vragen en antwoorden over eczeem.
Is eczeem besmettelijk?
Nee, eczeem is niet besmettelijk.
Wat als je baby eczeem heeft?
Als je baby een droge huid heeft, hydrateer de huid dan regelmatig. Als de plekken zich uitbreiden, raadpleeg dan een arts om een specifieke behandeling te krijgen.
Wat is het verschil tussen eczeem en netelroos?
Netelroos is een heel andere aandoening. Terwijl eczeem wordt gekenmerkt door droge, vaste plekken, komt netelroos vaak in de vorm van rode, jeukende plekken die zich over het lichaam verplaatsen (belangrijkste kenmerken). Netelroos wordt vaak verlicht met antihistaminica. Het fysiopathologische mechanisme is dus totaal verschillend.
Meer lezen
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.