Gonorroe (druiper)
Gonorroe of druiper is een seksueel overdraagbare aandoening die meestal leidt tot een infectie van de urinewegen, het rectum of de keel. Gonorroe kan ook een baarmoederontsteking veroorzaken. Als je vermoedt dat je besmet bent met gonorroe, is het essentieel je te laten testen en behandelen.
- Medisch gevalideerd door een huisarts
Wat is gonorroe?
Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een soa die wordt veroorzaakt door een bacterie en gemakkelijk wordt overgedragen tijdens onbeschermde seks.
Hulp bij gonorroe
Spreek snel met een huisarts via video dankzij de Doktr-app. Zonder afspraak.
Wat is de oorzaak van gonorroe?
Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae, die gemakkelijk wordt overgedragen door contact tussen slijmvliezen of via lichaamsvloeistoffen. De bacterie veroorzaakt een infectie in verschillende slijmvliezen.
Gonorroe veroorzaakt meestal een infectie van de urinewegen, het rectum of de keel, maar kan ook de ogen of gewrichten aantasten.
Wat zijn de symptomen van gonorroe?
Gonorroe veroorzaakt symptomen zoals:
- Pusachtige afscheiding uit de vagina, penis of anus
- Pijn bij het plassen
- Pijn en zwelling in het scrotum
- Tussentijdse bloedingen of bloedverlies na vaginaal seksueel contact
- Pijn in de onderbuik
- Rode, gezwollen of etterende ogen in het geval van een ooginfectie
Symptomen bij vrouwen zijn vaak mild, maar een ernstig verloop kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid of infertiliteit.
Gonorroe kan ook zonder symptomen voorkomen.
De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en symptomen, varieert van een dag tot een week. Je ontwikkelt geen immuniteit na een infectie, dus herinfectie is mogelijk.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt jezelf en anderen beschermen tegen besmetting door het volgende te doen:
- Bescherming tijdens seks. Gebruik een condoom tijdens seks.
- Test en behandeling. Als je vermoedt dat je gonorroe hebt, is het essentieel je te laten testen zodat je snel behandeld kunt worden. Onbehandelde gonorroe kan worden doorgegeven en zware gevolgen hebben, zoals vruchtbaarheidsproblemen.
- Opsporen van contacten. Licht de personen in die je mogelijk hebt besmet, zodat ze kunnen worden getest en zo nodig behandeld. Contacteer je hen liever niet persoonlijk? Via Partneralert kun je anonieme berichten sturen naar sekspartners als je hun e-mailadres of telefoonnummer hebt.
Gonorroetest
Als je denkt dat je gonorroe hebt, is het belangrijk je te laten testen. De test wordt meestal uitgevoerd aan de hand van een urinemonster, maar het kan ook gaan om een monster uit de vagina, het rectum, de keel of de ogen, afhankelijk van waar de infectie zich bevindt.
Behandeling van gonorroe
Als je positief test op gonorroe, word je behandeld met antibiotica. Tijdens de behandeling mag je geen seks hebben om te vermijden dat je anderen besmet of zelf opnieuw wordt besmet. Dit geldt voor alle vormen van seks, zoals vaginale, anale of orale seks.
Na de behandeling word je opnieuw getest om er zeker van te zijn dat de infectie verdwenen is. Pas daarna mag je terug seks hebben.
Wanneer moet je medische hulp zoeken?
Als je symptomen hebt die mogelijk duiden op gonorroe, of als je onbeschermde seks hebt gehad met iemand die mogelijk besmet is, moet je je laten testen.
Hoe kan Doktr je helpen?
Via de Doktr-app spreek je snel met een erkende huisarts via video, zonder afspraak. De huisarts kan je helpen bij het beoordelen van de symptomen en je advies geven.
Als gonorroe wordt vermoed, is het nodig je te laten testen. Dit kan niet digitaal, maar enkel fysiek. Je zult dus worden doorgestuurd naar een fysieke huisarts.
Krijg snel hulp in de Doktr-app
Meer lezen
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.