BMI: maakt het uit?
12 maart 2024
De Body Mass Index (BMI) wordt vaak gebruikt in de gezondheidszorg om in te schatten of iemand een gezond gewicht heeft. Maar is het echt een goede maatstaf die geschikt is voor iedereen? In het kort is de conclusie ja, het is een nuttige maatstaf, maar nee, hij is niet voor iedereen geschikt.
Wat is de BMI?
Om te bepalen of je gewicht gezond is, wordt vaak een maatstaf gebruikt, de BMI (Body Mass Index). Het voordeel van de BMI ten opzichte van het simpelweg controleren van je lichaamsgewicht is dat de BMI rekening houdt met je lengte. Als je lang bent, is het normaal om meer te wegen dan wanneer je klein bent. Een normale BMI wordt geacht tussen 18,5 en 24,9 te liggen.
De BMI is niet geschikt voor alle lichamen
Het nadeel is dat de BMI geen rekening houdt met hoeveel van je gewicht uit spieren bestaat en hoeveel uit vet. Ook wordt er geen rekening gehouden met de vorm van je lichaam, terwijl bekend is dat veel vet rond de buik slechter is voor je gezondheid.
Voor deze groepen is de BMI-meting minder geschikt:
- Kinderen
- Zwangere vrouwen
- Zeer gespierde mensen
- Oudere mensen
De BMI is ontworpen voor mensen met een lichte huidskleur
Een ander nadeel is dat het onderzoek waarop de BMI gebaseerd is overwegend uitgevoerd werd op mensen met een lichte huidskleur. Vervolgens is gebleken dat de meting niet zo nauwkeurig is voor mensen met een donkere huidskleur of van Aziatische afkomst.
Volgens Amerikaanse studies heeft de BMI de neiging om gezondheidsrisico’s bij mensen met een donkere huidskleur te overschatten en gezondheidsrisico's bij Aziaten te onderschatten.
De BMI moet worden gebruikt in combinatie met andere maatstaven
De conclusie is dat de BMI een nuttige maatstaf is om een discussie te voeren over een gezond gewicht. Het is echter belangrijk om de beperkingen ervan te erkennen: de BMI alleen volstaat niet om potentiële gezondheidsrisico's te beoordelen.
Een goede aanvulling op de BMI is de tailleomtrek, die niet groter mag zijn dan 80 cm bij vrouwen en 92 cm bij mannen. Een tailleomtrek van meer dan 88 cm bij vrouwen en 102 cm bij mannen wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Gerelateerde artikels
- Geel, groen, bruin of kleurloos snot? Hard of waterig? En kun je aan het snot zien wat voor ziekte je hebt? Huisarts Filip Saxena helpt ons te begrijpen wat snot kan vertellen over ziektes, infecties en allergieën en wanneer je medische hulp moet zoeken. Medisch gevalideerd door een huisarts
25 september 2024
Wat zegt je stoelgang over je gezondheid?
De kleur, vorm en geur van je stoelgang zijn belangrijke tekenen van hoe je je voelt. Huisarts Filip Saxena beantwoordt vragen over hoe je stoelgang eruit moet zien, hoe vaak je naar het toilet moet gaan en wanneer je medische hulp moet zoeken.3 september 2024
Acht tips om te herstellen van stress
Je kunt het leven zien als een weegschaal, waarbij sommige elementen je fysieke en mentale gezondheid naar beneden halen en andere ze net versterken. Stress is een typisch voorbeeld van een element dat zijn tol kan eisen op je gezondheid. Hoe meer stress, des te belangrijker het is om voor tegengewicht te zorgen met gezonde factoren. Zo verklein je het risico dat stress schadelijk wordt voor je gezondheid.20 april 2024
Veel redenen om minder suiker te eten
Onderzoekers in de Verenigde Staten en China hebben een grootschalig overzicht gemaakt van 8.601 onderzoeken naar de invloed van suiker op onze gezondheid. Ze concluderen dat het belangrijk is om de hoeveelheid suiker in eten en drinken te verminderen, vooral voor kinderen en jongeren. Veel mensen consumeren meer suiker dan wordt aanbevolen, wat in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op obesitas, diabetes, mentale aandoeningen en hartproblemen.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.