8 tips om je beter te voelen over je lichaam
22 juli 2024
Veel mensen vinden het moeilijk om hun lichaam te accepteren. Ze hebben de neiging om zich te richten op vermeende gebreken - lichaamsdelen die te groot of te klein lijken, rimpels, cellulitis of ongewenste plooien. Hier zijn een paar tips om je te helpen jezelf en je lichaam te aanvaarden zoals het is.
1. Concentreer je op hoe je lichaam aanvoelt
Het kan gemakkelijker zijn om jezelf te accepteren als je je concentreert op hoe je lichaam aanvoelt, in plaats van het te bekijken aan de hand van hoe het eruit ziet in de spiegel of op foto's. Ons lichaam is niet bedoeld om een mooi standbeeld te zijn: het is het gereedschap waarmee we ons leven vormgeven. Het kost tijd om deze aanpak te veranderen, maar het wordt gemakkelijker naarmate je meer oefent.
2. Zorg voor een evenwicht tussen beweging en rust
Je lichaam voelt zich goed en voldaan als het voldoende lichaamsbeweging heeft. Lichaamsbeweging zorgt ook voor waardevol herstel na intensieve periodes. Ongedwongen rust is ook belangrijk. Probeer een goede balans te vinden, waar ruimte is voor zowel beweging als rust.
3. Herbekijk je doelstellingen
Te veel mensen hebben een onrealistisch beeld van hoe ze eruit zouden moeten zien en dragen het onbereikbare beeld van een perfect lichaam met zich mee. Reflecteer over wat je in gedachten hebt en waarom je denkt dat je eruit moet zien zoals je ideaalbeeld.
4. Ruim je sociale media op
Onder invloed van de sociale media kan je een vertekend ideaalbeeld krijgen. Kies de mensen en accounts die je volgt zorgvuldig en verwijder de accounts die onnodige druk creëren.
5. Vind je unieke troeven
We zijn allemaal anders en we zien er allemaal anders uit. De meesten van ons besteden veel tijd aan het uitzoeken wat er mis is en proberen er iets aan te doen. Richt je in plaats daarvan op de aspecten van je persoonlijkheid en lichaam waar je van geniet en die je gelukkig maken. Schrijf ze op en hang ze op de badkamermuur, of neem de berichten op met je mobiele telefoon. Kijk er geregeld naar en lees ze hardop voor.
6. Ontwikkel je eigen stijl
Zoek kleding waarin je je prettig voelt, die goed bij je past en die laat zien wat je het meest op prijs stelt aan je lichaam. Doe weg wat niet meer past. Op deze manier vind je, als je je kledingkast opent, kleding waarin je je goed voelt.
7. Wees lief voor jezelf
Denk vriendelijke gedachten over jezelf. Als je voelt dat zelfkritiek de overhand begint te nemen, zorg er dan voor dat je je innerlijke advocaat overneemt.
8. Koester je relaties
Omring jezelf met mensen die je goed behandelen. Onderhoud relaties met mensen die het fundamenteel goed met je voor hebben en die je helpen jezelf te zien zoals je bent.
Hoe kan Doktr je helpen?
Koester je gedachten en gevoelens over je lichaam die een negatieve invloed op je leven hebben? Met de Doktr-app kun je snel per video praten met een huisarts of psycholoog.
Gerelateerde artikels
- Te veel te doen voor de kerst? Voel je je zelfs gestrest omdat je gestrest bent? Doe het rustig aan. Stress maakt deel uit van het leven en we zijn gemaakt om ermee om te gaan. Hier zijn enkele tips om stressvolle periodes beter te doorstaan.
29 november 2024
Terugbetaling psycholoog: overzicht per mutualiteit in 2024
Bij Doktr werken we samen met erkende psychologen, zodat je mogelijk recht hebt op terugbetaling indien je mutualiteit dit voorziet. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je dus terugbetaling krijgen voor psychologische consultaties via de Doktr-app. Vraag tijdens het gesprek met de psycholoog een attest voor terugbetaling.24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.3 september 2024
Acht tips om te herstellen van stress
Je kunt het leven zien als een weegschaal, waarbij sommige elementen je fysieke en mentale gezondheid naar beneden halen en andere ze net versterken. Stress is een typisch voorbeeld van een element dat zijn tol kan eisen op je gezondheid. Hoe meer stress, des te belangrijker het is om voor tegengewicht te zorgen met gezonde factoren. Zo verklein je het risico dat stress schadelijk wordt voor je gezondheid.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.