Effectieve pauzes kunnen stressproblemen voorkomen
5 mei 2024
Pauzes tijdens de werkdag zijn belangrijk om je goed te voelen en efficiënt te werken. Onderzoek toont aan dat sommige pauzes effectiever zijn dan andere. Hier zijn zes tips om op de best mogelijke manier pauzes te nemen.
Vlak voor de paasvakantie is er veel te doen, zowel thuis als op het werk. Stress en druk kunnen gemakkelijk de overhand nemen en alle leuke dingen overschaduwen.
Onderzoek toont aan dat effectieve pauzes een goede manier zijn om zowel productiever als minder gestrest te zijn. Wat je doet tijdens pauzes is ook belangrijk.
De beste manier om pauzes te nemen
- Kort in de ochtend, langer in de namiddag. Langere pauzes zijn niet per definitie beter. In de ochtend zijn micropauzes van een paar minuten vaak al genoeg. In de namiddag, wanneer het energieniveau lager is, heb je misschien een langere pauze nodig om je batterijen op te laden.
- Verander van omgeving. Het beste is om tijdens de pauze een frisse neus te halen, of op zijn minst van omgeving te veranderen.
- Laat schermen achterwege. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen hun pauze gebruiken om door sociale media en dergelijke te gaan, wat niet voor een effectief herstel zorgt. Laat je hersenen tijdens de pauze rusten.
- Lichaamsbeweging. Iets fysieks doen tijdens de pauze is zeer effectief om zowel je welzijn als je efficiëntie te verhogen. Het hoeft geen volledige fitness-sessie te zijn: een blokje om lopen of enkele eenvoudige oefeningen kunnen volstaan.
- Breng tijd door met huisdieren. Voor wie de mogelijkheid heeft, kunnen huisdieren een geweldige manier zijn om effectieve pauzes te nemen. Tijd doorbrengen met huisdieren kan je stresshormonen verlagen en je welzijn verhogen.
- Plan pauzetijd in. Vooral in stressvolle periodes is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er gedurende de dag ruimte is voor pauzes.
Gerelateerde artikels
- Te veel te doen voor de kerst? Voel je je zelfs gestrest omdat je gestrest bent? Doe het rustig aan. Stress maakt deel uit van het leven en we zijn gemaakt om ermee om te gaan. Hier zijn enkele tips om stressvolle periodes beter te doorstaan.
29 november 2024
Terugbetaling psycholoog: overzicht per mutualiteit in 2024
Bij Doktr werken we samen met erkende psychologen, zodat je mogelijk recht hebt op terugbetaling indien je mutualiteit dit voorziet. Afhankelijk van je zorgverzekering kun je dus terugbetaling krijgen voor psychologische consultaties via de Doktr-app. Vraag tijdens het gesprek met de psycholoog een attest voor terugbetaling.22 november 2024
Zo snel zijn collega’s besmettelijk
Omringd door snotterende collega's? Pas op, studies tonen aan dat verkoudheidsvirussen zich snel verspreiden op de werkplek.24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.