Staan, zitten of liggen op het werk?
14 augustus 2023
Rechtopstaand werken voor een betere gezondheid is een trend. Met de toename van thuiswerk tijdens de pandemie hebben veel mensen hun in de hoogte verstelbare bureau gemist.
Maar verbetert rechtopstaand werken echt de gezondheid? Nee, niet echt, zo blijkt. Het belangrijkste zijn pauzes, afwisseling en dagelijkse beweging.
Zittend werk is niet goed voor je gezondheid. Het kan leiden tot vroegtijdige veroudering en zelfs vroegtijdig overlijden. Daarom is er een trend merkbaar naar in de hoogte verstelbare bureaus, waarmee je afwisselend kunt staan en zitten. Het idee is goed, maar nu blijkt dat passief staan ook niet echt aangeraden is, tenminste niet voor langere periodes.
Uit een Canadees onderzoek dat meer dan 7000 personen 12 jaar lang volgde, bleek dat mensen die rechtopstaand werken een hoger risico op hartaandoeningen hadden. Maar het onderzoek betrof mensen die het grootste deel van de dag, gedurende lange perioden, rechtopstaand werkten. Dit is niet goed, omdat passief staan het moeilijker maakt voor de aderen om bloed terug te voeren naar het hart. Het bloed in de benen wordt het best doorgepompt als de benen in beweging zijn.
Het komt erop neer dat het lichaam het meeste baat heeft bij beweging en afwisseling, maar hoe moet dat als je een hele dag achter de computer zit?
Hier zijn enkele tips om je beter te voelen
- Verander je werkhouding meerdere keren gedurende de dag. Sta, zit, lig, hef je benen omhoog, -- Het belangrijkste is dat je niet urenlang in dezelfde houding blijft. Zet het alarm op je mobiele telefoon en wissel af.
- Als je een zittend beroep hebt, is het belangrijk om pauzes te nemen en te bewegen. Een goede gelegenheid om tijdens digitale vergaderingen de camera even uit te zetten en ter plekke wat squats of sprongen te doen. Misschien kun je er een gemeenschappelijke vergadercultuur van maken?
- Als je daarentegen een fysiek veeleisende job hebt, is het belangrijk om pauzes te nemen en te gaan zitten.
- Dagelijkse lichaamsbeweging inlassen is een goede manier om gedurende de dag meer te bewegen. Als je thuis werkt, kun je voor je aan je werkdag begint een wandeling maken, alsof je naar het werk zou gaan. Of strek even de benen tijdens de lunchpauze.
- Koppel bewegen aan gewoontes/pauzes die je al hebt. Bijvoorbeeld vijf push-ups vóór elke kop koffie, tien squats na een toiletbezoek of tien jumping jacks voor elke vergadering.
- Het belangrijkste is om op verschillende manieren voor afwisseling te zorgen. Wissel activiteit en rust af en belast je lichaam niet eenzijdig.
Gerelateerde artikels
- Omringd door snotterende collega's? Pas op, studies tonen aan dat verkoudheidsvirussen zich snel verspreiden op de werkplek.
24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.3 september 2024
Acht tips om te herstellen van stress
Je kunt het leven zien als een weegschaal, waarbij sommige elementen je fysieke en mentale gezondheid naar beneden halen en andere ze net versterken. Stress is een typisch voorbeeld van een element dat zijn tol kan eisen op je gezondheid. Hoe meer stress, des te belangrijker het is om voor tegengewicht te zorgen met gezonde factoren. Zo verklein je het risico dat stress schadelijk wordt voor je gezondheid.29 juli 2024
Acht tips om je dagelijkse stress in evenwicht te brengen
Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar moet in evenwicht worden gehouden met het nodige herstel. Anders bestaat het risico dat de stress zich ophoopt, wat uiteindelijk kan leiden tot uitputting en chronische ziektes. Hier zijn enkele effectieve manieren om je stress in het dagelijkse leven in evenwicht te houden.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.