Zes tips om lichaamsbeweging in je werkdag te brengen
24 april 2024
Onderzoek toont aan dat werknemers niet genoeg bewegen, ook al is ons lichaam zo ontworpen dat het zich optimaal voelt met de nodige beweging. Helaas brengen velen van ons het grootste deel van hun werkdag zittend door. Daarom geven we enkele handige tips om meer beweging op de werkplek te introduceren.
Uit recent onderzoek van hr-dienstverlener Attentia blijkt dat een groot aantal werknemers niet genoeg beweegt. Vier op de tien bewegen of sporten nooit of minder dan een half uur naast het werk. Bovendien kampt bijna twee op de drie (63%) met overgewicht, van wie 23% obesitas heeft. Regelmatig bewegen is cruciaal voor het behoud van een goede gezondheid. Daarom geven we zes handige tips om je te helpen meer beweging in je werkdag te brengen, vooral als je een kantoorbaan hebt.
Zes tips om meer te bewegen op je werk
1. Fiets of loop naar je werk
Wandel of fiets naar je werk om de dag goed te beginnen. Als je een lange afstand moet afleggen, parkeer je de auto het best iets verder weg, of stap je een paar stations vroeger uit en wandel je het laatste stuk.
2. Neem de trap
Een klassieker, maar nog steeds doeltreffend. Neem als je kunt altijd de trap. Neem voor een extra effect twee treden tegelijk.
3. Gebruik je lunchpauze
Gebruik je je lunchpauze al eens om boodschappen te doen, een wandeling te maken of te sporten? Ga zo door. We moeten dertig minuten per dag bewegen en fysiek actief zijn om ons goed te voelen. Bovendien is het een mooie gelegenheid om tijdens de wintermaanden het weinige daglicht mee te pikken.
4. Strek om het uur je benen
Lang stilzitten is uit den boze. Eigenlijk moeten we minstens om het uur (liever nog om het half uur) bewegen. Probeer zo vaak mogelijk gedurende de dag een paar minuten je benen te strekken. Sta op en doe wat squats of lunges om je lichaam in beweging te krijgen. Bovendien kun je ook rechtstaand werkoverleg plegen, of in plaats van met een collega een kop koffie te drinken gaan wandelen.
5. Probeer ook je bovenlichaam te bewegen
Als je een tijdje gebogen achter de computer hebt gezeten, is het goed om je bovenlichaam even de andere kant op te strekken. Steek je armen in de lucht en strek ze naar achteren om je schouders te rechten. Er zijn ook veel goede programma’s voor yoga tijdens de pauze of desk yoga die je kunt proberen.
6. Kleine omwegen maken het verschil
Onderzoek toont aan dat elk uur vijf minuten bewegen beter is dan dertig minuten continu bewegen om sedentair gedrag tegen te gaan. Dus die korte uitstapjes naar het koffieapparaat of de waterkraan maken echt een verschil. Zorg ook voor een gelegenheid om extra te bewegen door te kiezen voor een toilet dat iets verder weg is.
Zit je de hele dag in dezelfde houding achter de computer? Probeer jezelf routines eigen te maken om meer beweging in je werkdag te brengen.
Gerelateerde artikels
- Omringd door snotterende collega's? Pas op, studies tonen aan dat verkoudheidsvirussen zich snel verspreiden op de werkplek.
24 oktober 2024
Gevaarlijk gestrest? Vijf belangrijke waarschuwingssignalen
Voor veel mensen is deze tijd van het jaar een drukke periode op het werk, wat het risico op stress verhoogt. Daarom is het belangrijk om een gezonde balans tussen werk en privé te bewaren, en voldoende tijd voor herstel uit te trekken. Merk je nu al dat je moeite hebt om in het weekend te ontspannen en tot rust te komen? Dat kan een serieus waarschuwingssignaal zijn.3 september 2024
Acht tips om te herstellen van stress
Je kunt het leven zien als een weegschaal, waarbij sommige elementen je fysieke en mentale gezondheid naar beneden halen en andere ze net versterken. Stress is een typisch voorbeeld van een element dat zijn tol kan eisen op je gezondheid. Hoe meer stress, des te belangrijker het is om voor tegengewicht te zorgen met gezonde factoren. Zo verklein je het risico dat stress schadelijk wordt voor je gezondheid.29 juli 2024
Acht tips om je dagelijkse stress in evenwicht te brengen
Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven, maar moet in evenwicht worden gehouden met het nodige herstel. Anders bestaat het risico dat de stress zich ophoopt, wat uiteindelijk kan leiden tot uitputting en chronische ziektes. Hier zijn enkele effectieve manieren om je stress in het dagelijkse leven in evenwicht te houden.
Doktr is geen spoeddienst
De huisartsen via de Doktr-app kunnen alleen hulp bieden bij primaire medische of psychologische vragen die geen spoedeisende hulp of ziekenhuisopname vereisen. Indien je een dringende ziekenhuisopname nodig hebt, bel dan naar 112.